Keuken

Tips voor zelf brood bakken

Steeds meer mensen beginnen nu hun eigen brood te bakken. Hier kun je natuurlijk een broodbakmachine voor kopen, dat is wel het handigste, maar ook zonder zo’n machine kun je nog steeds heel eenvoudig je eigen brood in de oven bakken. Hier zijn een aantal tips voor zelf brood bakken.

eigen brood bakken

Verwarm de oven altijd voor

Dit spreekt misschien voor zich, maar toch verwarmen veel mensen hun oven niet voor. Als je een brood gaat bakken in de oven en je zet het erin zonder dat deze is voorverwarmd, verleng je de baktijd van het brood en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je brood zal hierdoor droger zijn dus zorg ervoor dat je de oven voorverwarmd.

Weeg alle ingrediënten

Hoewel sommigen het misschien maar ongeveer doen, is het erg belangrijk om alle ingrediënten voor je brood precies af te wegen. Bakken is namelijk altijd exact. Door teveel of juist te weinig van een ingrediënt, zoals water, toe te voegen kan het zijn dat je brood volledig mislukt. Zorg dus dat je alles nauwkeurig afweegt van tevoren.

Laat het deeg al eerder rijzen

Een van de lastigste dingen bij het bakken van brood is het laten rijzen van het brooddeeg. Wanneer dit rijzen namelijk te snel gebeurt, zal je merken dat het deeg op een gegeven moment weer kan inzakken en dit is natuurlijk niet de bedoeling. Laat daarom van tevoren je brooddeeg al rijzen op kamertemperatuur. Hierdoor zal het gelijkmatig en langzaam rijzen, waardoor je brood ook het beste weer uit de oven zal komen.

Kneed lang genoeg

Het kan af en toe erg veel werk en ook vrij zwaar werk zijn om het deeg lang genoeg te kneden, maar zorg er wel voor dat je dit ook echt goed doet. Als je het deeg namelijk niet lang of goed genoeg kneed, zal het brooddeeg ook niet soepel zijn en moeilijk rijzen. Kneed daarom voor 20 minuten en houd dit ook echt vol. Zo krijg je het beste brooddeeg voor jouw heerlijke brood.

Haal het brood direct uit de vorm

Als je brood uit de oven komt, is het eerst natuurlijk nog erg heet. Probeer desalniettemin om je brood toch direct al uit de bakvorm te halen. Door het namelijk uit de bakvorm te laten afkoelen op een rooster zorg je ervoor dat de korst van je brood ook lekker krokant blijft. Zo heb je na het bakken een heerlijk brood met een lekkere, krokante korst.

En dan heb je een brood

En dan heb je een brood! Vers, warm brood wat je eigenlijk meteen wilt opeten, maar wacht daar nog even mee! Als je brood even afgekoelt is dan is het makkelijker te snijden waardoor je mooiere sneetjes krijgt. Kan je ondertussen nadenken over welk broodbeleg je op je versgebakken boterhammetje gaat doen, wordt het zoet of hartig, of alleen een dun laagje boter?